Als je dagelijks bezig bent met eten, over je maaltijden nadenkt, bedenkt of het wel gezond is of niet, kun je te maken hebben met food noise. 

Wat is food noise?

Food noise kun je zien als een politie agent in je hoofd die 24/7 met jou aan het praten (discussiëren) is over: wat je mag eten, hoeveel je mag eten, wat je allemaal wel niet op een dag gegeten hebt en wat je volgende maaltijd zal zijn.

Zo kan deze politie agent tegen je zeggen, omdat het nu zomer is en we korte broeken, jurkjes en badkleding gaan dragen: “Oef… K’zou dat koekje maar niet nemen. Kies liever maar voor een appel of een andere snack onder de 100 kcal!” 

Ik hoor ook een andere kritische stem… 

Wist je dat er ook zo’n politie stem in je hoofd kan zitten, die nare en bekritiserende opmerkingen maakt over jouw lichaam? Ik noem haar de ‘body image noise’. Ook dit stemmetje kan getriggerd worden door de zomer. Zo kan zij zeggen: “Je benen zijn nog niet slank genoeg voor die ene korte broek!” of “Zij kan die bikini tenminste wel hebben…”

w

De food noise in je hoofd maakt eten speciaal: je brein realiseert zich dat dit de laatste hap chocola of ijsje zou kunnen zijn, waardoor we juist meer aan chocola en ijs gaan denken.

De body image noise in je hoofd lijkt wel een vergrootglas te leggen op elk putje, verkleuring, rimpel of andere oneffenheden van ons lichaam. Hierdoor voelen we ons extra onzeker of gaan we onszelf vergelijken met anderen.

Hoe dan ook: zowel de food noise als de body image noise maakt het jou lastig om écht te kunnen genieten van de zomer! 

Laten samen van deze zomer een onvergetelijke zomer maken!

En dat is zo zonde! Want ik gun jou die schaterlach op het strand wanneer je met vriendinnen geniet van de zon i.p.v. dat jij je lichaam verbergt in wijd zittende jurkjes. 

Daarom komt er binnenkort een nieuwe limited summer edition gratis gids aan boordevol praktische inzichten en tips, die jou helpen comfortabel en zelfverzekerd te voelen in je lichaam tijdens de zomermaanden. 

Benieuwd? Schrijf je in voor de wekelijkse update van Diëtist Lau én mis deze gids niet!

Liefs Lau.